Elämäni vuosina

1943
Synnyin Kalajoen Käännänkylässä yksitoistalapsisen perheemme yhdeksäntenä lapsena. Isäni oli maanviljelijä ja kyläseppä ja äitini maatalon puuhakas emäntä. Me lapset opimme tekemään kaikkia maatalon töitä niin pian kuin kynnelle kykenimme.

1950
Aloitin kansakoulun. Tuohon aikaan kyläkoulumme oli yksiopettajainen, joten kun minä ekaluokkalaisena istuin etupulpetissa, vanhempia sisaruksiani istui ripoteltuina taaemmille riveille. Koulukiusaaminen oli tuohon aikaan rehellistä nujakointia.

1955
Kansakoulunopettajani Maria Korhonen vakuutti vanhemmilleni, että ”Sirkkunen”, kuten hän minua puhutteli, oli liian heiveröinen maatöihin. Minut oli pantava oppikouluun. Niinpä ainoana sisarusparvesta pääsin aloittamaan opiskelut Kalajoen yhteiskoulussa. Koko kahdeksanvuotisen kouluaikani asuin kortteerissa, poissa kotoa. Sisareni kadehtivat oppikouluun pääsyäni, minä kadehdin heitä siitä, että he saivat olla kotona.

1963
Kirjoitin ylioppilaaksi. Vuoden alussa sairastuin sikotautiin ja sen seurauksena sain aivokalvontulehduksen, joka oli viedä minulta hengen. Kuulin, kuinka oululainen professori selitti isälleni, että siihen joko kuolee tai jos selviää hengissä, jää mielenvikaiseksi. Minä selvisin hengissä. Sairaus laihdutti minut niin että ylioppilaskirjoituksissa jouduin istumaan tyynyn päällä. Vaikka kirjoituksiin valmistautuminen jäi vähäiseksi, suoriuduin hyvin arvosanoin. Syksyllä aloitin opiskelut Jyväskylän Kasvatusopillisessa Korkeakoulussa. Pääaineeni oli pohjoismainen filologia. Muita aineita olivat germaaninen filologia, yleinen kirjallisuus ja kasvatusoppi.

1967
Suoritin humanististen tieteiden kandidaatin tutkinnon. Samana vuonna menin kihloihin Mauri Harjun kanssa. Seuraavan vuoden juhannuksena minusta tuli rouva Harju.

1968-1969
Suoritin ruotsin ja saksan kielen opetusharjoittelun Oulun normaalilyseossa.

1969-1971
Toimin ruotsin ja englannin kielen väliaikaisena opettajana Pyhäjoen-Merijärven kunnallisessa keskikoulussa. Esikoispoikani syntyi huhtikuussa 1970.

1971-1972
Opiskelin englantilaista filologiaa Oulun yliopistossa. Tein graduni aiheesta Språk och stil i Fänrik Ståls sägner.

1972-1973
Toimin englannin ja ruotsin kielen väliaikaisena opettajana Muurolan yläasteella. Työni ohessa täydensin englannin kielen opintojani Oulun yliopistossa. Suoritin filosofian kandidaatin tutkinnon ja sain maisterin arvonimen.

1973-1978
Toimin englannin ja saksan kielen vakinaisena lehtorina Rovaniemellä Korkalovaaran yläasteella ja lukiossa. Mieheni Mauri Harju kuoli vatsasyöpään maaliskuussa 1974.

1978-1984
Toimin englannin ja ruotsin kielen vakinaisena lehtorina Kolarin yläasteella. Avioiduin Jukka Lampelan kanssa 1978. Seuraavana vuonna ensimmäinen yhteinen lapsemme, ainut tyttäreni, syntyi kuolleena. Kolme vuotta myöhemmin syntyi terve poika.

1984-1991
Toimin englannin ja ruotsin kielen vakinaisena lehtorina Sotkamon yläasteella. Kolmas poikani syntyi 1986.

1991-2003
Toimin englannin ja saksan kielen vakinaisena lehtorina Oulussa Myllytullin yläasteella.

01.08.2003
Pääsin eläkkeelle opettajan virasta. Työssäni olen aina ollut sekä kunnianhimoinen että intohimoinen. Suurin intohimoni on kuitenkin jo lapsuudesta lähtien suuntautunut ihan muualle. Olen aina halunnut kirjailijaksi. Nyt minulla oli siihen tilaisuus. Heti ensimmäisenä eläkepäivänäni istahdin tietokoneeni ääreen ja aloin naputella esikoisromaaniani. Sen loppulauseen kirjoitin seuraavana keväänä sinä päivänä, kun koululaiset kajauttivat suvivirren. Tästä alkoi urani kirjailijana.

Opiskeluaikaiset kesätyöt

1965: Tvättbiträde på Vikingtvätten (Valhalla tvätteriet)i Göteborg.

1966: Hausgehilfin in Bäckerei-Konditorei-Café Dornbusch in Steinhude am Meer in Deutschland. (Frau Dornbusch on ollut elämäni vaativin työnantaja. Siksi hänen antamansa työtodistus on kaikista saamistani työtodistuksista arvokkain ja ansaitsee tulla tähän linkitetyksi.)

1967: Arbeid ved filetavdelning av aksjeskapet Findus i Hammerfest, Norge.

1969: Tarjoilijana legendaarisessa Muonion Krouvissa.

Ammattitaidon ylläpito- ja kehittämiskoulutus

– Internet-työpajakurssi Oulun teknillisessä oppilaitoksessa 1994.

– Fortbildungsseminar für Deutschlehrerinnen 1994.

– Fortbildungsseminar 1995.

– Suomalais-saksalainen yhteistyöseminaari 1995.

–Fortbildungskurs für finnische Deutschlehrer in Lübeck und Kassel von 6. Juni bis 27. Juni 1995. (Phonetik – Deutsche Sprache – Deutsche Literatur – Methodik und Unterrichtshilfsmittel – Zeitgeschichte und Gegenwartsprobleme. Hospitation in Weidingschule Gymnasium.

– Internet im Deutschunterricht 1997.

– British Studies Course at the University of Kent at Canterbury from 28 July to 10 August 1997. 80 hours professional development plus a choice of afternoon lectures.
Topics: The British Education System, The Media, Literature, Changes in Language, Dialects and Society, Various Aspects of Methodology and Recent Developments, Language Improvement.

–Kieltenopettajien oman työn kehittämisprojektikoulutus 1998 (5 ov ) Oulun Yliopisto

University of Manchester, Faculty of Education, from 26 September to 3 October 1998.
Programme: Pluralism, Education and Inequality

– Opetushallituksen kustantama Kimmoke-koulutus (= Kielten opetuksen kehittämis- ja monipuolistamishankkeen mukainen täydennyskoulutus)1997- 1999.

Organisoimani ja toteuttamani leirikouluhankkeet

1.5.– 11.5.1987 Tenetin koulun (=Sotkamon peruskoulun yläaste) 9A -luokan kuvataide-, historia- ja kielipainotteinen leirikoulu Kreetalle. Kuvataidepuolesta vastasi lehtori Leila Viitala. Leirikoulu oli antoisa ja mieliinpainuva kokemus sekä oppilaille että valvojille.

27.4. – 1.5.1990 Tenetin koulun (Sotkamo) 9 D -luokan leirikoulu Kööpenhaminaan. Leirikouluhankkeen tavoitteet: yhteen hiileen puhaltaminen, hyvät tavat, toisten huomioiminen, tavoitesäästäminen, rohkeus käyttää vieraita kieliä. Itse leirikoulu oli palkinto tavoitteiden saavuttamisesta.

28.11.– 5.12. 1996 Myllytullin yläasteen kuvaamataitopainotteisten 9E- ja 9F-luokkien leirikoulu Turkin Antalyaan. Leirikoulun tavoitteita olivat tutustuminen vieraaseen maahan, sen historiaan, nykypäivään, uskontoon ja kulttuuriin, kommunikointi englannin kielellä sekä tutustuminen ystävyyskouluumme Antalya Kolejiin. Leirikoululle asetetut tavoitteet saavutettiin ja jopa ylitettiin. Työparinani oli 9F-luokan valvoja Kaarina Kokko.

13.10. – 22.10. 2000 Myllytullin yläasteen kuvaamataitopainotteisten 9A- ja 9B-luokkien leirikoulu Firenzen liepeille Sesto Fiorentinoon. Leirikoulu oli osa Intercultural and Interlinguistic Exchange-ohjelmaa, jonka perustana oli ystävyyskoulusuhde Pescetti-koulun kanssa. Työparinani oli 9b-luokan valvoja Kaarina Kokko. Kuvataideasiantuntijaksi saimme Marju Kaltilan. Leirikoulu ylitti kaikki odotuksemme ja poiki pysyviä ystävyyssuhteita ja useita vaihtoja oman ja italialaiskoulun välillä.

Anja Lampela, eläkkeellä oleva vieraiden kielten opettaja, kirjailija, kolmen aikuisen pojan äiti, kahden lapsen isoäiti, asuu Oulussa, Suomen Kirjailijaliiton ja Oulun kirjailijaseuran jäsen.