HYVÄNTEKIJÄ (2016) Nordbooks

Lukiolaistyttö siepataan Oulussa. Pian tapahtuu kaksi muutakin katoamista. Poliisi ja hätääntyneet omaiset etsivät kadonneita. Missä uhrit ovat? Mikä yhteys on kadonneella tytöllä, lääkärillä ja ammattikoulua käyvällä pojalla? Hyväntekijäksi itsensä nimennyt sieppaaja pitää uhrejaan vankina syrjäisessä mökissä. Aikaa myöten sieppaajan ja kaapattujen suhde muuttuu ja tilanne kehittyy kohti lopullista ratkaisua.

Hyväntekijä on oululaisen Anja Lampelan viides romaani. Se on trilleri syyllisyydestä ja sovituksesta. Sen tihenevä jännitys perustuu psykologisiin jännitteisiin, jotka hallitsevat ihmismieltä ja estävät näkemästä totuutta kunnes se on pakko kohdata.

Hyväntekijä on sekä romaani rikoksesta että kehityskertomus. Sen yhtenä teemana ovat syömishäiriöt, mutta asiaa katsotaan läheisten kannalta. Romaanissa sivutaan myös turkistarhausta ja sen oikeutusta elinkeinona.

LANKARULLATYTTÖ (2015) Myllylahti

Lankarullatyttö on kertomus autistilapsesta ja hänen perheestään. Se on kertomus rakkaudesta, ymmärtämisestä, väärinymmärtämisestä, syyllisyydestä, totuuksista ja valheista.

”Mutta nyt sana lausuttiin ääneen. Se jysähti päällemme kuin pommi. Eyvind haroi hiuksiaan, katse harhaili kunnes osui paksuun lääkeoppaaseen neurologin pöydällä. Hän tarttui kirjaan ja paiskasi sen kohti lasiovista tarvikekaappia. Yksi laseista helähti sirpaleiksi lattialle. Eyvind lysähti istumaan, kätki kasvot käsiinsä ja alkoi ulista. Painoin hänen päänsä vatsaani vasten ja aloin itsekin itkeä. Neurologi kuivasi silmälasejaan ja kääntyi katsomaan ikkunasta ulos.

Vain Isla istui pikkutuolissaan hiljaa.”

Lapsen autismidiagnoosin jälkeen suomalaisen Iisan ja norjalaisen Eyvindin perheidylli alkaa säröillä. Luottamuksen sijaan tulee salailu ja totuuden korvaa valhe.

Enää Isla ei olekaan perheessä ainoa, jonka ajatukset jäävät arvoituksiksi. Pelastaakseen perheensä Iisa on valmis rikkomaan sen, mutta mitä sirpaleet tuovat mukanaan?

PYRY (2011) Myllylahti

Pinjan elämässä on kaikki hyvin. Hänellä on juuri se oikea elämänkumppani ja isä tulevalle vauvalle. Sitten kesken onnellisen odotuksen mies löytääkin uuden rakkauden ja lähtee. Siitä alkaa Pinjan piina.

Oululaisen Anja Lampelan kolmas romaani Pyry kertoo omistautuvasta rakkaudesta, petoksesta ja rikoksesta. Kiristyvä jännitys pitää otteessaan yllätykselliseen loppuun saakka.

Pinjan tarina sijoittuu nykypäivään ja sen tapahtumat voisivat olla totta tässä ja nyt, meidän jokaisen naapurissa.

Lapin Kansan kirja-arvostelu

Ote Kainuun Sanomien kirja-arvostelusta

Kalevan kirja-arvostelu

KOHTALOKAS PETOS (2008) Myllylahti
"Skoolasimme täydellisen onnelliselle hääpäivälle aavistamatta että se olisi viimeinen.”

Annetaanko ihmiselle vain sellainen taakka, jonka hän jaksaa kantaa? Pyhittääkö tarkoitus keinot? Yksi väärä valinta johtaa tapahtumiin, jotka tsunamin tavoin sieppaavat pyörteisiinsä myös viattomia sivullisia. Lampela vie lukijansa idylliin, joka vähitellen muuttuu painajaiseksi. Kohtalokas petos on väkevästi todenmakuinen kertomus nuoren yrittäjäperheen tuhosta.

"Rikoskomisario Rantala ja konstaapeli Leino kuuntelivat Puumalan tunnustuksia ilmeettöminä. Tämän vireän ja viihtyisän kaupungin siloisen pinnan alla pesivän rikollisuuden laajuutta kumpikaan ei ollut tajunnut.”

ÄLÄ KOSKE OPE (2006) Myllylahti
"Kaisa kuunteli kivettynein kasvoin. Jotakin tällaista hän oli aavistellut. Hänen kylmyytensäkö oli ajanut Kalervon poikien kimppuun?"
Englannin lehtori Anni Kangasharju, joka oman henkilökohtaisen surunsa murtamana pakenee opettajaksi pohjoissuomalaiselle Kaislajärven yläasteelle, tempautuu mukaan kiihkeään tapahtumaketjuun, joka lukuvuoden lopussa päättyy toisaalta järkytykseen, toisaalta ymmärtävään sovitukseen.
Alussa näyttää siltä, että yläasteella vallitsee idyllinen onnellisuuden tila, mutta pian kuva särkyy. On rikkoutuneita ihmissuhteita, suvaitsemattomuutta, pyrkyryyttä, alkoholismia, fyysistä ja henkistä väkivaltaa, seksuaalista hyväksikäyttöä... Mutta on myös rakkautta, läheisyyttä, turvallisuutta.
Eletään tätä päivää. Käytössä ovat kännykät, digikamerat ja tietokoneet, joiden käyttö osaavan mutta psyykkisesti sairaan ihmisen käsissä johtaa painajaismaiseen tapahtumaketjuun.
Ongelmia eivät aiheuta niinkään murrosikäiset oppilaat vaan heitä lähellä elävät aikuiset: opettajat ja vanhemmat.
Lampela ei syytä vaan etsii syitä ja ymmärtää. Kirja on dekkarimaisen jännittävä, terävä ja viisas puheenvuoro ihmisen puolesta.

Anja Lampela, eläkkeellä oleva vieraiden kielten opettaja, kirjailija, kolmen aikuisen pojan äiti, kahden lapsen isoäiti, asuu Oulussa, Suomen Kirjailijaliiton ja Oulun kirjailijaseuran jäsen.